RGOc symposia

17 december 2024

Jaarlijks RGOc Symposium

Koersen op een toekomstbestendige GGZ: onderzoek en innovatie vanuit het RGOc

20 en 21 maart 2025

2-daagse nascholing
Netwerk Stemming en Angst

te Oranjewoud

Het Rob Giel Onderzoek Centrum (RGOc) is een al meer dan 20 jaar bestaande samenwerking tussen GGZ instellingen in Noord Nederland. Lentis Groningen, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Mediant, de Dimence groep en het universitair centrum psychiatrie van het UMCG werken samen op het gebied van onderzoek en innovatie.

We doen heel veel aan gezamenlijke scholing, trainingen en gezamenlijk onderzoek. We hebben gezamenlijke monitoringsystemen op het gebied van klachten, kwaliteit van leven en monitoring van gezondheid en leefstijl. Een keer per jaar organiseert het RGOc een middagsymposium. Dé plek en hét moment voor ons als behandelaars, begeleiders, onderzoekers en cliëntvertegenwoordigers om informatie uit te wisselen en kennis te delen.

Dit jaar staan we tijdens het symposium aan de vooravond van een nieuw vijfjarenplan voor het RGOc. Tijd om te koersen op een toekomstbestendige GGZ. Een middag waarin we onderzoek en innovatie binnen de GGZ vanuit het RGOc belichten.

Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd bij het de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Verpleegkundig Specialisten Register (VSR), het Register Vaktherapie (RV), het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V) en de Federatie Gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten (FGzPt).
U kunt in dit formulier aangeven voor welk kwaliteitsregister u accreditatiepunten wenst te ontvangen.

Doelgroep: Onderzoekers, hulpverleners, cliënten en andere betrokkenen en geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd.

Programma: bekijk hier het RGOc Koersen op een toekomstbestendige GGZ

Programmacommissie: Danielle Cath, Jooske van Busschbach, Shiral Gangadin, Meike Bak en Magdalena Hartlief-Mellema

Inschrijving: Deelname aan dit symposium is gratis, maar aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden tot 9 december 2024, via de onderstaande link. Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail een bevestiging van inschrijving.
Het maximum aantal deelnemers is 200 personen (vol=vol).

Datum: dinsdag 17 december 2024

Tijd: 12:00 – 17:30 uur

Locatie: het UMCG, Blauwe Patio en Rode Zaal. Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen

Maar liefst een kwart van de volwassenen krijgt ergens in zijn of haar leven een depressie en één op de vijf ontwikkelt een angststoornis. Deze aandoeningen kunnen enorme lijdensdruk geven, verlies van kwaliteit van leven en van werkproductiviteit.

Het Netwerk Stemming en Angst (NSA) van het RGOC werkt samen in Noord-Nederland aan verbetering van zorg voor deze groep door middel van onderzoek en kennisdeling. Binnen dit netwerk zijn diverse themagroepen actief: hardnekkige depressie, trauma, bipolaire stoornissen, psyche & soma, preventie en slaap.

In 2025 organiseren we de eerste NSA 2-daagse in Oranjewoud waar alle themagroepen hun onderzoeksresultaten presenteren. Iedere themagroep heeft een keynote spreker uitgenodigd en drie of vier korte onderzoekspresentaties.

We gaan elkaar bijpraten over: het gebruik van psychedelica, over nieuwe ontwikkelingen bij traumabehandeling, bipolaire stoornissen, slaap- en leefstijlinterventies bij psychische aandoeningen. Ook vertellen we over de laatste resultaten uit onze monitoringsystemen MindLines (MOPHAR, PHAMOUS, ROM-GPS). Tot slot lanceren we de kersverse nieuwe themagroep: Angst en OCD.

We hebben spraakmakende sprekers uitgenodigd, waaronder Robert Schoevers, Liesbeth van Rossum, Maaike Nauta en Danielle Cath.

Je bent in de unieke gelegenheid om kennis op te doen, te netwerken en nieuwe samenwerkingen te starten, (onderzoeks)projecten te bedenken, en ervaringen uit te wisselen op het gebied van stemmings- en angststoornissen.

Speciaal voor de MOPHAR/PHAMOUS verpleegkundigen organiseren we een parallelsessie op vrijdag! Jullie zijn van harte welkom om deze dag aan te sluiten van 09.30 – 17.00u. Dat is inclusief de presentatie van Liesbeth van Rossum over Psychische aandoeningen en obesitas.

Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) de Federatie Gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten (FGzPt), het  Verpleegkundig Specialisten Register (VSR), Register Vaktherapie (RV)  en het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V).

U kunt dit aangeven in het aanmeldformulier.

Doelgroep: Ben je onderzoeker, behandelaar, begeleider, ervaringsdeskundige? Dan ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze afwisselende tweedaagse.

Programma: Programma volgt z.s.m.

Programmacommissie:
Danielle Cath, Robert Schoevers, Sander de Vos,
Bennard Doornbos, Willemijn Maas en
Magdalena Hartlief-Mellema

Kosten:
Voor reguliere deelnemer: €580,- (incl. overnachting en catering gedurende de tweedaagse zoals koffie/thee, lunches, diner en ontbijt

Voor de MOPHAR/PHAMOUS verpleegkundigen/alleen op vrijdag: € 85,- (incl. catering op vrijdag koffie/thee en lunch)

U kunt zich aanmelden tot 10 maart 2025. Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail een bevestiging van inschrijving. Het maximaal aantal deelnemers is 70 personen (vol=vol)

Tijd: 09:00 – 17:00 uur

Locatie: Parkhotel Tjaarda. Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud

RGOc symposia

In samenwerking met de bij de RGOc aangesloten GGZ instellingen organiseert de RGOc Academie jaarlijks symposia, nascholingen en studiedagen. Op ons symposia aanbod zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Zie ook onze privacyverklaring, ons kwaliteitshandboek en onze klachtenregeling.

Per 13-12-2018 is de RGOc Academiegeregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Save the Date:

Symposia 2025

13 februari 2025 UCP Symposium: Psychatrie  verleden en toekomst

Het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG heeft een nieuw gebouw. Een moment om stil te staan bij wat is geweest en te bedenken wat komen gaat.

In de loop van de tijd is regelmatig veranderd hoe we denken over psychische aandoeningen en hoe mensen het beste geholpen kunnen worden. Van ziekenverpleging, baden en arbeid, malariakuren, psychoanalyse en sociale psychiatrie tot de ontdekking van neurotransmitters, psychofarmaca, diepe hersenstimulatie en genetica.
Psychische aandoeningen waren een moreel probleem, de hersenen waren ziek of vooral de maatschappij. Het biopsychosociale model kwam op, maar ook beeldvormende technieken, cognitieve gedragstherapie, netwerktheorie, persoonlijk herstel en gepersonaliseerde geneeskunde.

In dit symposium kijken we terug op een stuk geschiedenis van de psychiatrie met speciale aandacht voor Groningen en kijken we met de wijsheid die dat oplevert vooruit naar nieuwe ontwikkelingen.

Reserveer de datum: donderdag 13 februari 2025, alvast in uw agenda!

Het symposium vindt plaats in het UMCG. Meer informatie volgt in het najaar.